Oahu TOP 14

Az önkéntesség sokadik előnye, hogy közösségépítő. Olyan barátságaink születtek a világ legeldugodtabb helyein, amiket sosem gondoltunk volna. Azonban nem is kell feltétlenül együtt tölteni heteket a világ végén ahhoz, hogy kapcsolatokat építsünk. Az általunk használt „WORKAWAY” névre hallgató weboldal lehetővé teszi, hogy tanácsot kérj más önkéntesektől, ha épp elindulsz valahová. Így talált meg minket egy utazó honfitársunk, aki első napját töltötte Hawaii-n, és kicsit elveszve érezte magát. Nem mondom, hogy könnyű volt elkészíteni az alábbi „Oahu top” listánkat, hiszen szinte lehetetlen rangsorolni ezeket a csodákat, de ha már elkészült szeretném megosztani másokkal is.

Mondhatod most, hogy „Mikor fogok én eljutni Hawaii-ra”, de őszintén mondom, hogy mi sem hittünk benne, mégis megtörtént. Sosem lehet tudni milyen repülőjegyre akad az ember, Hawaii-n pedig rengeteg önkéntes lehetőség van, ha nem szeretnénk a gatyánkat is ott hagyni a szigeten. Mi viszonylag egyszerűen kaptunk munkát Oahu-n, így költségkímélő megfontolásból nem utaztunk át a többi szigetre, de helyi forrásból tudjuk, hogy Maui és a gyönyörű Kauai szigeteken állandóan keresik a segítő kezeket különféle bio és organikus farmokon. Így ne gondolkodjatok, ha szembe jön egy elfogadható árú repjegy: Irány Hawaii!

Íme a programterv kalandvágyó és természetbarát utazóknak, vagyis az OAHU TOP 14

Strandok

1, Hanauma Bay – gyönyörű szép öböl, elég turistás, természetvédelmi terület így kell belépőt fizetni, de mind a látványért, mind a zátony miatt megéri kifizetni

2, Makapu beach – elképesztően gyönyörű partszakasz. Érdemes lefelé menet megállni a kilátónál, mert fentről felejthetetlen látványt nyújt. A strand melletti dombon van egy világítótorony is, kb. fél órás gyalogút lehet. Mi végül nem mentünk ki, mert ránks sötétedett volna, de biztosan klassz kis hely.

3, Pokai Bay – nyugodt, szép, turistamentes, és a háttérben lévő hegyek miatt az egyik kedvencünk lett Oahu-n.

4, Papaoneone beach – Pokai Baytől észak felé haladva, Makapu beach Park előtt van egy kis ösvény a partra, a Google map Papaoneone beach-ként ismeri. Hihetetlenül kék itt a víz, jól úszaható part, és rendszeresen lehet a vízben teknőssel találkozni.

5, Wainane – Makua Beach közti partszakaszt minden egyes reggel végig járják a delfinek reggeli után kutatva. Állítólag a legkönnyebb Makua beachen megfigyelni őket, de nagyon korán ott kell lenni – kb napfelkelte után 20-30 perccel, és persze szerencse is kell hozzá. A bátrabbak be is mentek közéjük – bár legalább száz méterre voltak a parttól. Ha jól emlékszem az előtte lévő strandon lehet kempingezni is, ha egyszerűbb ott ébredni, mint korán kelni. Ezen a partszakaszon minden reggel jött egy turista hajó is, ha valaki inkább szeretne csoportban menni delfin lesre.

6, Kohola lagoon – Ha egy kis luxusra vágysz: egy szálloda védett strandja, ingyen látogatható, még a napágyért sem kell fizetni.

7, North Shore  – sokak kedvence, voltunk mi is fent kétszer. A saját élményeimhez biztosan hozzátett, hogy abban az időszakban voltak a legnagyobb hullámok – ezért, a legtöbb helyen be sem mertem menni a vízbe, ellenben végig nézhettünk egy szörfös bajnokságot.

Kirándulások

8, PALI lookout – kihagyhatatlan megálló, hatalmas parkoló várja a vendégeket és egy eszméletlen kilátás. Innen indul a Pali Noches túra – állítólag Oahu egyik legveszélyesebb és leggyönyörűbb túrája – 2018-ban le volt zárva.

9, Lulumaha Falls – a vízesésig kellemes kb. egyórás séta, kicsi emelkedéssel. Kevésbé felkapott, mint a többi vízesés, így nem kell tömegre számítani.

10, Hoomaluhia Botanical Gardens – ha szeretnéd az a bizonyos ikonikus képet a faladra J tipp – itt lehet kempingezni is, de regisztrálni kell előtte, nem is túl drága, pláne ha többen vagytok.

11, Crouching Lion – rövid kb. 30-40 perces túra (egy útra), viszont gyönyörű a látvány fentről, és a túra végével be is csobbanhatsz a mellette lévő öbölben a vízbe.

12, Pink Pillbox hike – 15-20 perc alatt fel lehet szaladni, de nagyon jó kis hely, akár egy sört is megihatsz fent egy naplemente mellett, mert biztonságos az út lefelé. (azért elemlámpa nem árt)

13, Wiliwilinui ridge hike – mindent vitt az utolsó túránk a wiliwilinui ridge hike, ami fél nap alatt megjárható, lépcsőzős, de nem halálos, és a tetején kiülni a padra úgy, hogy a sziget túloldalát nézed elképesztő. Nekünk ez volt a legszebb mind közül.

14, Ka’ala – Oahu legmagasabb pontja. Kb 3-4 óra felérni útviszonyok és fittség függvényében. A túra fárasztó, meredek és lépcsőzős, de nagyon vadregényes. Mi megpróbáltuk, de kb. 30 perccel a csúcs előtt kellett visszafordulnunk, mert ömleni kezdett az eső. Már a második viewponton varázslatos kilátásunk volt, így ha már addig elér az ember a szeszélyes időjárási körülményektől, megérte. (A magasabb részeken gyakran botlik az ember felhőkbe, amiből rendszerint le is hullik valami. A helyiek tanácsára egy dolgot kell megjegyezni a biztonságos túrázáshoz egy ilyen szigeten: ha elered, hátra arc, mert pillanatok alatt kialakulhat flash flooding, földcsuszamlás, csúszóssá válnak a gerincek. Heti egy túrázó hal meg Hawaii valamelyik szigetén, érdemes ezt észben tartani.)

A kirándulásokhoz kiválóan tudtuk használni a maps.me nevű alkalmazást, ami a túrautakat is jól mutatja.

 

Jó felfedezést!

Leave a Comment

Your email address will not be published.