Külföldi önkéntesség

Onnantól, hogy otthagyod a kezed nyomát egy távoli országban, otthonodnak nevezed. Ráadásul az otthon mellé család is jár. Az önkéntes munka számos előnye közül, kétségkívül ez a legnagyobb.

Miért lettünk önkéntesek, és miért így?

Húzott minket a kalandvágy világot látni, kipróbálni magunkat több helyzetben, fejlődni, nyelvet tanulni, kultúrákat megismerni, de nem volt rá keretünk. Keressük magunkat, a helyünket a világban, de a többszöri külföldre költözés sem hozta meg a várt hatást, így nem szerettünk volna lehorgonyozni sehol. Emellett bennünk volt a tettvágy, hogy valami jót cselekedjünk, de a nagyobb önkéntes szervezetek hosszú távra keresik a jelentkezőket, ráadásul gyakran szakképzett munkaerőre van szükségük. Így mikor először hallottunk arról, hogy családok is keresnek segítséget, tudtuk, hogy ez lesz a mi utunk. Tudtad, hogy a világban több ezer magánszemély vár önkénteseket szállásért és/vagy ellátásért cserébe?

Mi azonnal beadtuk a jelentkezést. Taníthatsz nyelvet, foglalkozhatsz állatokkal, gyerekekkel, idősekkel, segíthetsz egy természeti katasztrófa okozta károk helyreállításával és még sorolhatnám. Lehet, hogy épp a Te képességedre is szükség van valahol!

Miért jó önkéntesnek lenni?

Bár részben spórolásként indult, hamar ráeszméltünk, hogy az önkéntes munkák határozzák meg a kalandjainkat. Nem csupán a helyszíneket, de a benyomásokat, az ízeket, az életérzést, az élményeket. Azáltal, hogy helyi emberekkel éltünk együtt, teljes belátást kaptunk a kultúrába, szokásokba, ételekbe, ünnepekbe. Olyan helyekre jutottunk el általuk, ahová turistaként biztosan nem mentünk volna. A valóságot láttuk, nem a turizmus attrakcióit. Ezek az emberek minket a családjukba fogadtak, elképesztően sok szeretetet, hálát, köszönetet, barátságot kaptunk a segítségünkért cserébe. Fantasztikus, inspiráló, elgondolkodtató élettörténeteket ismertünk meg, ami nagyon sokat formált a gondolkodásunkon és látásmódunkon. Életre szóló barátságaink születtek mind a vendéglátókkal, mind a többi önkéntessel. Mivel sok kihívást teljesítettünk, rengeteg új helyzetben tettük próbára magunkat, határainkat feszegettük, sokat tanulva önmagunkról.

Hol voltunk önkéntesek?

1, Észak-Thaiföldön (Chiang Mai) egy albérletből kilakoltatás előtt álló thai-lengyel pár épülő házának befejezésén dolgoztunk: építkezés, kertrendezés, ház körüli munkák, segítség az önkéntesek ellátásában (3 hét)

2, Egy thai női szerzetesek által lakott meditációs központban segítettünk: a feladat változatos volt, felújítás, kertészkedés, kóbor kutyák etetése, közös helységek takarítása, főzés, stb. tette ki a mindennapi munkánkat, mindemellett a szerzetesek mindennapjaiba teljesen be lettünk vonva, részt vettünk a mindennapi meditációkon, az ételgyűjtésen, önkénteskedtünk az ünnepeken, miközben tanítottak minket a Buddhizmus tanaira (2 hét)

3, Vietnamban a Ha Long öböl egyik szigetén lévő vendégházban egy vietnami család vállalkozását segítettük: a feladat pincérkedés és recepciós feladatok voltak, mert beteg kislányuk mellett nem engedhetik meg maguknak az alkalmazottak foglalkoztatását (4 hét)

4, Lombokon (Indonézia) – egy eco resort építésén dolgoztunk: megtanultunk sárból építkezni és vakolni, ágyásokat alakítottunk ki, lépcsőt javítottunk és szobákat dekoráltunk egy teljes mértékben fenntartható forrásokkal gazdálkodó szálláshelyen (2 hét)

5, Balin (Indonézia) egy co-working és co-living space falainak dekorálása, designolása volt a feladatom, míg Gabesz karbantartási munkákat végzett. (4 hét)

6, Ausztráliában, a Daintree őserdőben egy egyedülálló hölgy hatalmas telkén folyó számtalan projekten dolgoztunk: fenntartható építési, felújítási és kertrendezési feladatok tették ki a napjaink nagy részét (5 hét)

7, Sydney-ben tavaszi nagytakarítást csináltunk egy nagyon elfoglalt családnak 😊 (1 hét)

8, Hawaii-n egy 78 éves hölgy farmján dolgoztunk, mert ő már egyszerűen nem bírja: baromfik és egyéb állatok ellátása, javítási, építési munkák, hidro-kultúrás növények gondozása volt a feladat, emellett igyekeztünk kikupálni az elhanyagolt farmot

9, Puerto Rico-n az El Yunque esőerdő szélén élő családnak segítettünk a Maria hurrikán (2017) okozta károkat elhárítani: kertrendezés, leázott vakolat rendbe tétele, festés. Illetve voltak napok, mikor átruháztak minket egy idős nénihez, ha ott nagyobb szükség volt ránk.

10, San Juanban (Puerto Rico) egy egyedül élő lány hurrikán által megtépázott, beázó háztetőjét javítottuk és szigeteltük.

Minden munkánkért cserébe szállást és teljes vagy részleges ellátást kaptunk. Egyes helyeken robogót, autót, fuvart, ajándék hajókázást, búvárkodást, búcsúajándékot, barátokat, családot, búcsúkönnyeket.

Véleményünk szerint az önkéntes munka vállalásával, nem csupán pénzt tudsz megspórolni, de egy alternatív utazási módot választasz, amely által olyan élményekkel gazdagodsz, amelyeket még a legtehetősebbek sem tudnak mivel megfizetni. Pedig csupán tenni akarásra van hozzá szükség. Nem beszélve arról, hogy tökéletes módja a manapság oly bálványozott „slow travel” élmény megélésének.

Kedvet kaptál? Ne habozz!  

Világgá Lépésről Lépésre című mini felkészítőnkön külön etapot szenteltünk az önkéntes témára. Elmondjuk milyen oldalakat használunk mi, annak kereteit, hogyan jelentkezünk, mit teszünk, ha nem találtunk munkát stb. A következő előadás időpontját social média oldalunkon tesszük közzé, a előadás anyaga pedig hamarosan online is elérhetővé válik!

A történetek érdekelnek inkább? Utazásunkról, munkáinkról, a megismert családokról bővebben olvashatsz könyvemben. Ha csak egy kis bátorítás választ el ettől a kalandtól, ez biztosan megadja a löketet.

Leave a Comment

Your email address will not be published.